Kiropraktorhögskolan etableras i Skellefteå

Från och med hösten 2024 finns kiropraktorprogram även på Campus Skellefteå. Utbildningen är identisk med den utbildning som bedrivs i Stockholm och samarbetet mellan våra campus är omfattande. Det finns möjlighet till utbytesstudier och goda möjligheter att helt byta campus under studietiden.

Studier på Campus Skellefteå ger dig möjlighet att studera på en expansiv ort med den vackra naturen runt hörnet. Du kan välja att resa till och från studieorten eller använda bostadsgarantin för att bo på campuset mitt i centrala Skellefteå.

Sommartermin på distans med CSN!

För dig som vill rivstarta din yrkeskarriär och komma ut i arbetslivet så snabbt som möjligt möjliggör vi nu att du kan läsa första terminen på kiropraktorprogrammet på distans under sommaren. Resterande utbildning kommer att ske på campus och följa de nuvarande ambitiösa studenterna i årskurs 1. Varmt välkommen att ansöka!

Neurologisk rehabilitering

Fortbildningskurs för yrkesverksamma kiropraktorer.

Enligt WHO utgör effekterna av neurologiska sjukdomar inkluderande stroke, den näst vanligaste dödsorsaken och den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning, i världen. Patienter med neurologiska sjukdomar och besvär söker ofta kiropraktor i ett tidigt skede. Det är därför viktigt att känna till de vanligaste funktionsstörningarna, diagnoserna och möjlighet till rehabilitering. Att hjälpa patienten att snabbt komma till rätt specialistvård kan vara avgörande för möjligheterna till en god rehabilitering.

Under kursen får vi också ta del av den intressanta forskning som professor Richard Levi och med.dr Per Ertzgaard gjort om postcovid. De delar med sig av sina erfarenheter om undersökning och behandling av patienter med symtom efter covid-19.

Tider: fredag 21 april 09.30 - 17.30 samt lördag 22 april 09.00 - 17.00. Lunch och fika ingår i kursavgiften.
Båda föreläsarna kommer att vara på plats på SKHS under hela kursen. Observera att antalet platser är begränsat och att du får en bekräftelse om plats så snart du anmält dig. Kursavgift 6 200 kr, KFS-medlemmar erlägger rabatterad kursavgift 4 200 kr.

Varmt välkommen!

Ansökan till vårterminen 2023 är öppen!

Ansökan till Kiropraktorprogrammet för vårterminen 2023 är öppen. Sista ansökningsdag är 15 november. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!

Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.

Fortbildning för yrkesverksamma kiropraktorer

Vi är stolta över att kunna erbjuda kiropraktorer ett unikt fortbildningsprogram. Programmet fokuserar på evidensbaserade kunskaper inom kiropraktorns arbetsfält och presenteras av några av de mest namnkunniga föreläsarna inom respektive område. I varje modul möter du nationella och internationella vetenskapligt skolade specialistläkare, kiropraktorer och fysioterapeuter. Deras uppgift är att vägleda dig i den senaste forskningen och hjälpa dig att implementera den i din dagliga verksamhet.

Målet med programmet är att få aktuell kunskap om kiropraktorers så väl som andra vårdprofessioners behandlingsstrategier. Genom evidensbaserad kunskap om de olika vårdprofessionernas arbetssätt kan vi ge patienterna säkert och effektivt omhändertagande.

Fortbildningsprogrammet omfattar fem moduler och pågår under ca två år med start april 2022.

Ansökan till höstterminen 2022 är nu öppen!

Nu har vi öppnat ansökan till Kiropraktorprogrammet för höstterminen 2022. Sista ansökningsdag är 15 maj. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!

Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.

Sommaröppettider 2021

sharon-mccutcheon-SavQfLRm4Do-unsplash.jpg

Under sommaren har Kiropraktorhögskolan och Kliniken avvikande öppettider.

Högskolan

Kansliet håller öppet till och med vecka 27. Under vecka 28 har vi endast telefontid mellan 09.00-12.00. Efter det håller kansliet stängt och öppnar åter igen 2 augusti.

Ni kan även nå oss via mail på info@kiropraktorhogskolan.se

Kliniken

Studentkliniken är stängd för sommaren och öppnar igen i augusti. Lärarkliniken är öppen till och med vecka 27 och öppnar igen vecka 32.

Ansökan till höstterminen 2021 är nu öppen!

11.jpg

Nu har vi öppnat ansökan till Kiropraktorprogrammet för höstterminen 2021. Sista ansökningsdag är 15 maj. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!

Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på Campus Solna, intill Karolinska Institutet.

Disputation om ländryggssmärta

Idag disputerar Filip Gedin med sin avhandling ”The Burden of Back Pain - Evaluation of Costs and Health Outcomes” på institutionen för lärande, information, management och Etik (LIME) - Karolinska Institutet. Ett samarbete mellan Kiropraktorhögskolan och KI där långvarig ländryggssmärta har undersökts.

Nästan alla människor kommer någon gång i livet kommer att drabbas av ryggsmärta. För de flesta avtar smärtan efter bara några veckor och den får en relativt liten påverkan på deras liv. Återgången till det normala sker relativt snabbt och utan några större insatser. Men för en av tio kommer smärtan att orsaka svåra problem med omfattande påverkan på vardagen. Aktiviteter som att gå, sitta, tvätta sig och eller delta i sociala sammanhang blir svåra, i vissa fall till och med övermäktiga att utföra. Smärtan benämns långvarig eller kronisk om den håller i sig mer än tre månader. Långvarig smärta kan ha en stor inverkan på en individs fysiska hälsa, men även ge mentala och sociala problem. Sammantaget räknas ryggsmärta globalt som den främsta orsaken till funktionshinder och funktionsnedsättning.

Att välja behandling för ryggsmärta kan vara komplicerat då det finns över 200 olika behandlingsalternativ. Majoriteten av dessa alternativ bekostas inte av offentliga medel utan det är individen själv som betalar för behandlingen. Långvarig ryggsmärta kan därför bli mycket kostsam för individen. Även primärvården erbjuder en rad olika behandlingsalternativ vid ryggsmärta. Det råder stor osäkerhet kring hur effektiva behandlingarna är och de flesta terapeuter måste själva avgöra vilken behandling de tror är effektivast. Bristen på nationella riktlinjer medför också att behandlingsinsatsen beror på vilken klinik eller vårdcentral patienten besöker. Osäkerheten och bristen på kunskap medför en risk för att skattepengar används ineffektivt, då patienter erbjuds mindre effektiva eller onödigt kostsamma behandlingar.

Syftet med denna avhandling är att tydliggöra några av ovanstående problem och beskriva hur långt forskningen har kommit vad gäller olika behandlingsalternativ. I avhandlingen finns all kunskap om behandlingar som patienter erbjuds inom primärvården. Vidare är kostnaderna för sjukskrivningar orsakade av ryggsmärta undersökta och en presentation över nu data om hur patienter mår efter besök i primärvården visas. Den visar att det finns goda möjligheter att få lindring genom smärtstillande medel, spinal manipulation, multimodal behandling samt ultraljud. Forskargruppen identifierar dock generellt sett stora kunskapsbrister på området och ett omfattande behov av mer forskning. Kostnadsstudien visade att en individ med ryggsmärta i genomsnitt kostar över 50 000 kr per år till följd av sjukskrivning och förtidspension. Kostnaderna är högre för kvinnor än för män och låg utbildningsnivå eller fysiskt arbete leder till högre kostnader.

Slutligen visar resultaten att patienter som besökt en kiropraktor mådde bättre en månad efter sin första behandling. Alla patienter som fått behandling i primärvården (kiropraktik, sjukgymnastik eller en kombination av dessa) mådde bättre efter tre och sex månader. Dock framkom inga skillnader mellan de olika behandlingsalternativen och det går inte att säga om någon av dessa behandlingar är bättre än bara information och rådgivning för patienter med långvarig ryggsmärta. Fortsatt forskning kring ryggsmärta är nödvändig för att patienter ska kunna erbjudas det effektivaste omhändertagandet.

Här återfinns hela avhandlingen, trevlig läsning: https://openarchive.ki.se/xmlui/bitstream/handle/10616/47424/Thesis_Filip_Gedin.pdf?sequence=3&isAllowed=y&fbclid=IwAR2zVZYt8vE2qKhfNPFdtSo7Uvj3wrRYwB-cZEZ7g9ENMOsyWuyRf5Uu0kU

Ansökan till vårterminen 2021

kiropraktorho¦êgskolan07.jpg

Nu har ansökningsperioden till Kiropraktorprogrammet vårterminen 2021 öppnat. Sista ansökningsdag är 15 november. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!

Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen så som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på KI campus Solna.

Yrkesförbund sprider falska rykten om kiropraktorlegitimation

18D11A4C-FD5B-4132-AAFD-BC19EEABD18A.JPG

Norsk kiropraktorforening (NKF) och Legitimerade kiropraktorers riksorganisation (LKR) hävdar på sina respektive hemsidor att studenter från Skandinaviska kiropraktorhögskolan inte kan få legitimation i Norge sedan nordiska överenskommelsen upphörde 1 februari i år. Kiropraktiska föreningen i Sverige och Skandinaviska kiropraktorhögskolan har tagit till rättsliga åtgärder i ärendet och har via en advokat haft en dialog med Helsedirektoratet (Norges motsvarighet till svenska Socialstyrelsen) som nu bekräftar att informationen NKF och LKR sprider ej är sann. 

Den 1 februari i år upphörde Nordiska rådets samarbete gällande ömsesidigt erkännande av  hälso- och sjukvårdspersonal. Detta ledde till att NKF och LKR kommunicerade på sina hemsidor att svenskutbildade kiropraktorer inte skulle få legitimation i Norge då Skandinaviska kiropraktorhögskolan ej är ackrediterad vid ECCE. Högskolan står under universitetskanslersämbetes tillsyn men har valt att inte ansöka om så kallad ECCE ackreditering då ECCE är en kiropraktororganisation som framför allt ackrediterar kiropraktorutbildningar som saknar nationella regelverk.

– Att hävda den här typen av felaktig information är högst allvarligt. Våra norska studenter har i flera månader varit oroliga för uttalandet så det är med stor lättnad som vi nu kan meddela att det efter fem års studier på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan går att få ut en giltig kiropraktorlegitimation, säger Gordana Gedin, rektor på Skandinaviska kiropraktorhögskolan. 

Helsedirektoratet i Norge har bekräftat att den information som NKF och LKR sprider är falsk. Kiropraktorer med utbildning från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan kan få legitimation i så väl Norge som resten av EU/EES. 


För frågor eller ytterligare information, vänligen kontakta:
Mikael Jansson, Pressansvarig Skandinaviska Kiropraktorhögskolan
mikael.jansson@kiropraktik.edu
+46 70 821 11 59

Nya Karolinska Sjukhuset tar hjälp av Kiropraktorhögskolans studenter

IMG_8117.jpg

Vården står fortsatt inför stora prövningar och utmaningar med anledning av det pågående utbrottet av COVID-19. Mer personal behövs för att kunna säkerställa god och säker vård för patienter och Nya Karolinska sjukhuset efterlyser nu alla som har medicinsk kunskap. Skandinaviska Kiropraktorhögskolan har därför fått förfrågan om att bistå med studenter för att hjälpa till och avlasta vården.

 

Idag efterlyser man alla som har medicinsk kunskap och därför har vi på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan möjlighet att bistå med våra studenter för att hjälpa till och avlasta vården. Kiropraktorutbildningen är en femårig utbildning och beroende på var i utbildningen studenterna befinner sig, kommer de att kunna hjälpa till att fylla olika vårdbehov.

 

I tider av kris är det viktigt att alla hjälps åt, tar ansvar och bidrar i den mån man kan. Kiropraktorer är redan en naturlig del av hälso-och sjukvården i Sverige, och nu i vårdkrisen kommer studenternas kunskap att komma till användning där behoven är som störst.

–      Det är en ansträngd situation vi ser inom vården just nu så därför är vi väldigt glada att kunna hjälpa till och bistå med våra duktiga studenter, säger Gordana Gedin, Rektor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan.

Frivilliga studenter har fått anmäla sitt intresse för att hjälpa till på NKS och gensvaret har varit stort. Många vill hjälpa till och givetvis kommer studenterna också kunna tillgodoräkna sig erfarenheterna till sin utbildning. Skandinaviska Kiropraktorhögskolan står dessutom redo att bistå fler sjukhus och vårdinrättningar med medicinskt kunniga studenter om behovet skulle uppstå.

Nu är anmälan till höstterminen 2020 öppen!

ansok_vartermin-600x451.jpg

Nu har ansökningsperioden till Kiropraktorprogrammet höstterminen 2020 öppnat. Sista ansökningsdag är 15 maj. Du kan även göra en sen anmälan ända fram till terminsstart. Ansök här!

Skandinaviska Kiropraktorhögskolans femåriga kiropraktorprogram varvar teoretisk kunskap med praktisk träning. Du läser bland annat ämnen så som anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och i slutet av utbildningen får du ta emot patienter på högskolans klinik. Vi finns sedan juni 2017 på KI campus Solna.

Diplomeringsfesten 2019

Efter fem års intensiva studier var det dags för Skandinaviska Kiropraktorhögskolans Diplomeringsfest 2019. I år hölls festen traditionsenligt på Svarta Räfven högst upp i Aula Medica på Karolinska Institutet. Det var en minnesvärd avslutning på fem års studier där det bjöds på trerätters middag, fina tal och sedvanlig diplomering. Kvällen avrundades med dans på Café Opera.

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och Kiropraktiska Föreningen i Sverige vill passa på att lyckönska de nya kiropraktorerna. Behöver ni oss så vet ni var vi finns, och vi finns där för er. Lycka till!

1-1024x678.jpg