Yrkesförbund sprider falska rykten om kiropraktorlegitimation

18D11A4C-FD5B-4132-AAFD-BC19EEABD18A.JPG

Norsk kiropraktorforening (NKF) och Legitimerade kiropraktorers riksorganisation (LKR) hävdar på sina respektive hemsidor att studenter från Skandinaviska kiropraktorhögskolan inte kan få legitimation i Norge sedan nordiska överenskommelsen upphörde 1 februari i år. Kiropraktiska föreningen i Sverige och Skandinaviska kiropraktorhögskolan har tagit till rättsliga åtgärder i ärendet och har via en advokat haft en dialog med Helsedirektoratet (Norges motsvarighet till svenska Socialstyrelsen) som nu bekräftar att informationen NKF och LKR sprider ej är sann. 

Den 1 februari i år upphörde Nordiska rådets samarbete gällande ömsesidigt erkännande av  hälso- och sjukvårdspersonal. Detta ledde till att NKF och LKR kommunicerade på sina hemsidor att svenskutbildade kiropraktorer inte skulle få legitimation i Norge då Skandinaviska kiropraktorhögskolan ej är ackrediterad vid ECCE. Högskolan står under universitetskanslersämbetes tillsyn men har valt att inte ansöka om så kallad ECCE ackreditering då ECCE är en kiropraktororganisation som framför allt ackrediterar kiropraktorutbildningar som saknar nationella regelverk.

– Att hävda den här typen av felaktig information är högst allvarligt. Våra norska studenter har i flera månader varit oroliga för uttalandet så det är med stor lättnad som vi nu kan meddela att det efter fem års studier på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan går att få ut en giltig kiropraktorlegitimation, säger Gordana Gedin, rektor på Skandinaviska kiropraktorhögskolan. 

Helsedirektoratet i Norge har bekräftat att den information som NKF och LKR sprider är falsk. Kiropraktorer med utbildning från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan kan få legitimation i så väl Norge som resten av EU/EES. 


För frågor eller ytterligare information, vänligen kontakta:
Mikael Jansson, Pressansvarig Skandinaviska Kiropraktorhögskolan
mikael.jansson@kiropraktik.edu
+46 70 821 11 59