fungerar öppen placebo?

Tänk dig att du får en behandling – och du redan vet att den inte innehåller någon aktiv substans. Ändå upplever du en förbättring. Är det möjligt och hur kan det komma sig?

Detta är utgångspunkten i Leg. Kiropraktor Fredrik Borgs m.fl. första vetenskapliga publikation, som tar sig an det spännande fenomenet öppen placebo (OLP). Genom en systematisk översikt och metaanalys av 7 randomiserade studier med totalt 703 deltagare, har Fredrik granskat effekterna av OLP för personer som lever med långvarig muskuloskeletal smärta.

Objektiva vs subjektiva resultat

Fredriks analys visar att OLP inte påverkar fysisk funktion mätt med objektiva kliniska tester. Men det är inte hela bilden. Deltagarnas egen upplevelse berättar något annat. Små till måttliga förbättringar i upplevd funktion och smärta framträder tydligt i självrapporterade mått (PROMs). Kanske är det just här placebo – även när det är öppen – visar sin mest intressanta potential.

En möjlig tilläggsstrategi?

Trots att effekterna inte är lika tydliga i objektiva tester, kan OLP ändå ha en roll att spela. Studien öppnar upp för tanken att placebo kan fungera som ett komplement till traditionell behandling – inte som ersättning, men som en förstärkande faktor för patientens egen upplevelse.

Nytt verktyg för forskning?

En särskilt intressant aspekt är att OLP kanske kan användas i forskning där blindning inte är praktiskt möjligt – till exempel inom kiropraktik och fysioterapi. Då kan det bli ett värdefullt alternativ för att ändå kunna dra slutsatser med rimlig metodologisk grund.

Läs hela artikeln här!

Foto: Skellefteå Science city, Fotograf Jonas Westlin

Nästa
Nästa

Forskningsprojekt på campus skellefteå