Omedelbara effekter på långvarig ryggsmärta - manipulation, träning eller placebo?
Omedelbara effekter av spinal ledmanipulation och medicinsk träningsterapi jämfört med öppen placebo för personer med långvarig ryggsmärta - en laboratoriebaserad randomiserad kontrollerad studie.
Har du ont i ryggen och svårt att röra dig, komma ut i sängen, lyfter saker eller gå en rask promenad? Du är inte ensam! De flesta personer med kroniska ryggbesvär är funktionellt begränsade i sina vardagliga rörelser och använder ett kompensatoriskt rörelsemönster. Studier visar positiva korttidseffekter av både spinal ledmanipulation (SMT) och medicinsk träningsterapi (MET) vad gäller smärta, men effekterna på rörelsemönster är mindre studerade. Dessutom har det varit problematiskt att urskilja interventionseffekter från kontextuella faktorer som placebo, och mer forskning om öppen placebo (OLP) har efterfrågats.
Projektet som av det Strategiska Forskningsområdet Vårdvetenskap (SFO-V) vid Karolinska Institutet rankades högst bland över 60 sökanden syftar till att studera de omedelbara och objektiva effekterna av SMT, MET, jämfört med OLP på rörelsekvalitet, gång och aktiv bålrörlighet hos personer med kronisk ospecifik ryggsmärta.
Docent Wim Grooten, leg sjukgymnast, var huvudsökande och tillsammans med professor Erika Franzén och medicine doktor Filip Gedin utgör de ett handledarteam kring doktoranden och kiropraktorn Fredrik Borg. Projektet är ett så kallad ”Blue sky” projekt som kännetecknas av ”curiosity-driven science". Förespråkare av detta vetenskapssätt hävdar att oförutsedda vetenskapliga genombrott ibland är mer värdefulla än resultaten av agendadriven forskning.
Projektet är unikt i sitt slag på många olika sätt.
Jämförelsegrupp – öppen placebo. En spännande behandlingsmetod där försökspersonerna är medvetna om att de får två piller med overksam substans för att locka fram den välkända placebo-effekten.
Omedelbara effekter. Över 99% av behandlingsstudier har studerat effekterna över en behandlingsperiod, men patienter som söker vård vill bli bättre på en gång. Finns det direkta effekter, och vilka av dessa två vanliga behandlingsmetoderna är mest effektiv?
Objektiva utfallsmått. Visst är det bra med subjektiva upplevelser efter en (placebo)behandling, men kan vi visa att patientens rörelsemönster blir bättre av behandlingen?
Projektet kommer att genomföras under hösten men redan nu i maj kommer en första pilotstudie genomföras i ett avancerad motion-capture laboratorium på campus Skellefteå. Med ett femtontal avancerade höghastighetskameror, över 50 markörer, kommer patientens rörelsemönster i ett antal vardagsrörelser att registreras med 1 mm och 1 grads noggrannhet, 100x per sekund. Analyserna kommer förhoppningsvis visa att kiropraktiskt behandling och enkla övningar med den egna kroppen som motstånd kan neutralisera ett felaktigt kompensationsmönster, som möjliggör snabbare läkning.