Fortbildningskurs i Idrottsfysiologi

Några av Sveriges absolut mest namnkunniga idrottsfysiologer gästar oss 25  – 26 november. De har tillsammans med Kiropraktorhögskolan utformat en kurs som syftar till att ge oss gedigen kunskap i idrottsfysiologins grundläggande mekanismer men som också hjälper oss att applicera dessa i olika praktiska sammanhang. Målet med kursen är att deltagarna får tillgång till den senaste forskningen inom idrottsfysiologi och hjälp att omvandla den till tillämpbara färdigheter.

För att skapa möjlighet till tvärprofessionella samtal är olika professioner varmt välkomna att delta på kursen. KFS medlemmar har förtur vid platsbokning fram till och med 10 oktober.

Föreläsare: Håkan Westerblad, Carl Johan Sundberg och Jessica Norrbom från Karolinska Institutet

Idrottsfysiologi

25 - 26 november 2022

Föreläsare

  • Professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi. Läs mer om Carl Johans forskning här!

  • Professor i cellulär muskelfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi. Läs mer om Håkans forkning här!

  • Molekylärbiolog och disputerad inom molekylär arbetsfysiologi vid Karolinska institutet. Assisterande lektor vid institutionen för fysiologi och farmakologi. Driver tillsammans med en kollega “Frisk utan Flum-podden”. Läs mer om Jessicas forskning här!

 

Program fredag 25 nov

  • Jessica Norrbom

    Vad händer i kroppens vävnader, organ och organsystem i samband med ett träningspass?

    Vi får ta del av aktuell forskningen inom fysiologi och mekanistiska förklaringsmodeller som grund för förståelsen om idrottsfysiologiska responser av ett träningspass.

  • Håkan Westerblad

    Det har under de senaste åren kommit mycket intressant forskning, inte minst tack vare Håkan Westerblad, kring mekanismerna bakom muskeltrötthet. Håkan hjälper oss att förstå dessa mekanismer och hur de påverkar individen i samband med och efter träning.

  • Håkan Westerblad

    Är kosttillskott och kalla bad ett bra sätt att öka träningseffekten? För att besvara dessa omdiskuterade och intressanta frågeställningar fördjupar vi oss i anaerob träning i relation till behovet av återhämtning och effekter på skelettmuskulatur. Vi belyser bland annat förhållandet mellan fria radikaler och antioxidanter, och deras effekter på återhämtning och träning.

Program lördag 26 nov

  • Jessica Norrbom

    Varför svarar individer olika på träning? Vi tittar närmare på de långsiktiga effekterna av träning på kroppens vävnader, organ och organsystem. Vidare fördjupar vi oss i den senaste forskningen om mekanismerna bakom hur vi adapterar till träning och varför individer kan svara olika på träning.

  • Carl Johan Sundberg

    Individer har olika grund för sitt tränings- och idrottsutövande. Oavsett varför vi lägger tid, kraft och pengar på att träna är det viktigt att träningen leder till bättre hälsa och möjlighet till ökad prestation. Vi fokuserar på faktorer som samspelar vid hälsa och prestation i samband med träning.

  • Carl Johan Sundberg

    Både som elitidrottare och som motionär kan man sträva efter olika primära effekter av träningen, ibland är det styrka och ibland uthållighet. Vi får ta del av senaste forskningen inom området för optimering av träningseffekter. Vi får även kunskaper som hjälper oss att utveckla träning för olika indikationer och i rehabiliterande syfte.