Ninja Warrior – reportage

Kollage_vit
Det är söndag och finaldag för Kanal 5:s fysiska tävlingsprogram, Ninja Warrior. När externkliniken kommer till inspelningsplatsen vid Karlbergs Slott är det kyligt, samtidigt som spänningen tydligt känns i luften. Den stora hinderbanan är byggd på ställningar och ramper som blinkar och strålar i alla möjliga färger och lyser upp Stockholmshimlen. Hinderbanan som är världens tuffaste kallas ”The Beast”. Externkliniken har befunnit sig på plats sedan i onsdags, men just denna kväll känns speciell. Det är i natt det avgörs vilken av deltagarna som blir vinnare av Ninja Warrior 2016.

I externklinikens behandlingstält är en värmefläkt igång. Till skillnad från den kyliga luften utomhus, är det varmt och skönt i tältet. Externklinkchef Lennart Gedin är först på plats och kiropraktorstudenterna kommer in kort efter. Det har varit en lång vecka för studenterna. De har jobbat tidiga kvällar fram till tidiga morgnar. Vissa är trötta när de kommer in, men efter lite mat och en kopp kaffe går tröttheten snart över till motivation och de blir pigga och alerta inför kvällen.
Det tar inte lång tid förrän den första patienten kommer in till externkliniken. Det är en person ur kanal 5:s crew som klättrar upp på ramperna efter att varje deltagare sprungit hinderbanan och ser till att allting är som det ska. Han är stel i ryggen och behandlas genom att få justering och mjukdelsbehandling samtidigt som Lennart handleder. Därefter behandlas en person ur crewet som är från Holland och testspringer Ninja Warrior hinderbanor världen över. Det tar inte lång tid förrän den ena deltagaren efter den andra kommer in och kiropraktorstudenterna blir fullt upptagna. De behandlar alltifrån stukade fötter till värkande ryggar. Behandlingarna är viktiga för att deltagarna ska kunna prestera maximalt under tävlingarna utan att skapa eller förvärra skador.

Sedan är det dags för deltagarna att börja tävla. Den första deltagaren börjar starkt, men faller i vattnet redan efter andra hindret. Andra deltagare kommer längre än så, men klarar inte hinderbanan fullt ut. Det är inte förrän några timmar in i tävlingen som den första deltagaren faktiskt klarar hela hinderbanan. Både publik och kiropraktorstudenterna jublar. Sedan är det återigen dags för kiropraktorstudenterna att behandla de deltagare som sprungit hinderbanan. När kvällen nått sitt slut och en vinnare korats är de trötta, men glada kiropraktorstudenter som lämnar Karlbergs Slott.