Externkliniken på Let’s Dance 2015

 

IMG_3750

Strålkastare, musik, spännande danstrick och glitter, det är det första vi möter när vi kommer in i Let’s Dance-studion. Mitt på dansgolvet framför scenen står producenten. I handen har han en mikrofon och huvudet är prytt med ett par stora svarta hörlurar. Han är kvick och försöker underhålla förinspelningspubliken samtidigt som han ger direktiv till deltagarna. Han pratar snabbt och publiken skrattar högt och ofta. 

IMG_3653 IMG_3772

På läktaren sitter små barn och vinkar till deltagarna som svischar förbi och i vackra klänningar och stiliga kostymer. En bit längre bort, har vi Skandinaviska Kiropraktorhögskolans externklinik. Kiropraktorstudenterna sitter på höga stolar framför en skärm och tittar på inspelningen, det är semifinal och det är mycket som händer på en och samma gång.

IMG_3868

-Just nu är det lugnt, det är när förinspelningarna är klara som det kommer bli en del att göra, säger Oskar Gedin, kiroprakorstudent på högskolan.   

I korridorerna är det många som springer, det är bara några enstaka timmar kvar till livesändning och allt måste ske enligt planerna. Lennart Gedin, externklinikschef och huvudansvarig kiropraktor under kvällen finns på plats vid sidan av scenen. Han tittar noga på en av dansarna och följer hans rörelser.

-Vi har en dansare som redan förra veckan sträckte en muskel i benet. Det är mycket viktigt med vila. Dansarna och deltagarna övar in sina dansrutiner under veckodagarna så det finns  inte riktigt utrymme för just vila, speciellt när det är en TV-inspelning, säger Lennart Gedin.

IMG_4014

Lennart tar fram en kylpåse och förklarar vidare att han har behandlat dansaren, Kristjan Lootus under hela veckan och att det har visat positiva resultat. Kristjan rusar in i kiropraktorrummet efter förinspelningen och lägger sig direkt på behandlingsbänken. Kiropraktorerna kyler ner hans ben, täcker honom med en handduk och låter honom vila. Om knappt två timmar börjar liveinspelningen och han måste vara i toppform.

IMG_3812

I korridoren står dansarna och förbereder sig inför introt som ska spelas in strax innan livesändning. Det är nervöst och alla går runt och nynnar på samma låt. Spegeln i korridoren ockuperas av dansare efter dansare som kommer ut ur omklädningsrummet. Tjejerna snurrar förbi iförda i glittriga klänningar med fransar och nätta klackar. Killarna har dramatiska helsvarta plagg med fjädrar på axlarna. De övar in de sista stegen. Vissa springer in och ut ur rummet där kiropraktorerna är för att plåstras om innan det är dags. Det är en timme kvar till livesändning. Portarna till scenen öppnas och dansarna tågar ut samtidigt de pratar och skojar med kiropraktorteamet.

-Är ni redo? Ni får lappa ihop mig om jag ramlar på dansgolvet, säger Ann Wilson, jurymedlem på Let’s Dance.

Under tiden är det många som går förbi kiropraktorrummet. De hälsar och småpratar med studenterna, vissa frågar om det finns tid för en behandling.  Både de som jobbar framför och bakom kameran har besökt kiropraktorrummet för att få behandling under inspelningsperioden.

-Alla är otroligt trevliga. Det är så många som jobbar i en studio och de flesta jobbar med kroppen så vi behandlar många olika typer av belastningsskador och smärtproblematik. Det är spännande, för det kan hända precis vad som helst och en dag här är väldigt oförutsägbar, säger Ida Jonsson, kiropraktorstudent.

IMG_4038

IMG_3736_l IMG_3723

Externkliniksteamet gör sig redo för liveinspelning. Dansgolvet är polerat. Juryn är på plats. Producenten med de svarta hörlurarna drar sina sista skämt för publiken och ger sina sista direktiv till sitt crew. Musiken sätter igång och strålkastarna börjar dansa. Publiken jublar och ner för de belysta trapporna kommer programledarna. Showen är nu igång.