Externkliniken på Gladiatorerna

Gladiatorerna1”Är utmanaren redo? Är gladiaaatorn redo?” domarens välkända stämma ljuder genom Nordichallen i Sundsvall. Deltagarna i årets säsong av tv-programmet Gladiatorerna kämpar sig svettandes fram genom hinderbanor, men vad tv-publiken aldrig får se är det tuffa arbete som pågår i kulisserna. Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är en av aktörerna som ständigt finns på plats med sin externklinik för att ta hand om och förebygga skador. 

– Det är allt ifrån revbensfrakturer till hjärnskakningar till knäskador och muskelbristningar som vi får ta hand om. Det är en tuff tävling, sex av tjugo utmanare har hittills bytts ut, berättar Anna Bäcklund en av kiropraktorhögskolans handledare som är med på plats.

När Malin Larsson, från kiropraktorutbildningens årskurs fyra var tio år satt hon klistrad framför tv:n med de lättklädda gladiatorerna och deras enorma muskler. Idag tejpar hon deras ben och ger dem råd kring muskelspänningar.
– Det känns ganska häftigt. Det är kul att man kan hjälpa till, berättar hon.

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan på GladiatorernaGladiatorerna6Gladiatorerna2

Kiropraktorstudenterna är utspridda över inspelningsplatsen, två befinner sig alltid inne hos gladiatorerna, två är hos utmanarna och två är ute på plan för att rycka in om något händer. Det blir tre superintensiva dagar där studenterna jobbar från morgon till sent på kvällen.
– Det blir mycket kaffe, skrattar Lennart Gedin som är ansvarig för externkliniken och är den som alltid måste vara alert och på plats.

Lennart delar huvudansvaret för alla skador som händer på arenan tillsammans med Martin Pernar. Martin är traumaläkare och specialist i ortopedi och sköter det mesta invärtes, Lennart och externkliniken tar hand om de yttre skadorna.
– Vi jobbar som ett team och kompletterar varandra väldigt bra, berättar Martin. Jag tycker det är en väldigt bra möjlighet för kiropraktorstudenterna att få komma ut och praktisera.

Kiropraktorstudenterna Hampus Eriksson och Marius Toftdahl håller med om att externkliniken är något som berikar deras utbildning.
– Det är ett bra tillfälle att få erfarenhet av att ta hand om akuta skador, en erfarenhet som kan vara svår att få på något annat sätt, tycker Hampus.
– Ja, det är kul att få hjälpa folk på plats, håller Marius med.

Gladiatorerna4Skandinaviska Kiropraktorhögskolan på Gladiatorerna

När man ser utmanarna bli påpucklade i gatuloppet, eller när de knockas ner av en boxningskudde size enorm i pendeln, så är det lätt att förstå att kiropraktorstudenterna har en del att göra. Vad man dock kanske inte anar är att de gör mest nytta för produktionsteamet.
– Gladiatorerna och utmanarna idrottar regelbundet och är redan väldigt medvetna om sina kroppar och eventuella skador, men de som jobbar med media har ofta ganska dålig koll, det är för dem vi gör mest nytta, förklarar Malin.
Det tar inte heller lång tid innan en av fotograferna linkar iväg till akuten efter att ha blivit överkörd av en av de enorma kamerakranarna.

Torkel Wingårdh är kranfotograf och en av dem som ständigt står i obekväma positioner för att hålla kameran i rätt vinkel.
– Jag har fått mycket hjälp med ryggen och axlarna av kiropraktorstudenterna, berättar han. De är jätteduktiga. Det är fantastiskt att ha dem här!

Den numera närmast legendariska gladiatorn Phoenix kommer förbi och hälsar att kirorpaktorstudenterna ”är grymma, utan dem skulle vi aldrig kunna vara här” och Anders Timell, som är en av programledarna, håller med och berättar att hans spänningshuvudvärk försvann direkt efter en grundlig genomgång hos Malin.
– Det känns skönt och tryggt att ha dem här, det är väldigt långa dagar vi har, det blir mycket väntan och sedan ska man in och köra 100%. Det är lätt att sträcka sig då, förklarar gladiatorn Plexus.

Gladiatorerna3Gladiatorerna5

Eftersom kiropraktorstudenterna följer gladiatorerna under inspelningarna av hela programserien hinner de bygga upp en lite personligare relation till gladiatorerna, som oftast väljer att komma tillbaka till samma kiropraktor. Gladiatorn Blade berättar att hon fått hjälp med både baksidan av låret, vaden och foten av kiropraktorstudenten Emelie Andersson.
– Emelie har varit fantastisk! Hon var med redan på vårt träningsläger och sedan dess har jag bara gått till henne. Hon är jätteduktig och ska absolut ha all cred, säger gladiatorn Blade.
– Det är extra roligt med just Blade, tycker Emelie. Hon födde barn för fem månader sedan och idag är hon gladiator med värsta Lara Craft-kroppen. Hon är alltid jättetrevlig och ödmjuk.

Vi blir avbrutna av en tjej från produktionsteamet som vill samla autografer från gladiatorerna åt sina brorsbarn, Hampus får hoppa in och agera ryggstöd.
– Det här händer hela tiden, skrattar Emelie. Men gladiatorerna blir alltid lika smickrade och gör det gärna!

Text: Sofia Zetterqvist
Foto: Therese Eriksson