Från skådespelare till kiropraktor

Lisa Anderback

Lisa Anderback läste skådespeleri på gymnasiet och det var där någonstans på scengolvet som hon blev fascinerad av människans kropp. Hur vi använder kroppen som vårt instrument och hur lätt den kan gå sönder om vi inte vet hur vi ska ta hand om den.

– Jag var inne på att plugga till antingen talpedagog, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Under en påskhelg på väg hem till min mamma i södra Lappland passade jag på att göra ett studiebesök på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Jag bestämde mig direkt!

Under sitt studiebesök på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan fick Lisa bland annat se patientkliniken där alla studenter från skolans femåriga kiropraktorutbildning årskurs fyra och fem jobbar för att praktisera sina kunskaper.

– Det kändes både attraktivt och seriöst! Även kursplanen verkade rolig med mycket fysiologi och anatomi. Och så fick jag träffa och fråga ut studentkåren som peppade mig som attan till att söka!

Idag går Lisa i årskurs tre och är själv ordförande i studentkåren på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Kåren jobbar för att göra studentlivet så minnesvärt som möjligt för skolans studenter och en gång i månaden ses de för att planera olika fester och idrottsaktiviteter.

– Jag har alltid varit en elevrådsmänniska! Jag älskar att hitta på aktiviteter, ordna, planera och få andra människor att bli engagerade.

Om bara några veckor är det dags för Lisa och hennes klasskamrater att börja jobba på patientkliniken. Något som enligt Lisa känns både jättekul men samtidigt skräckinjagande.

– Det ska bli kul att få börja känna och klämma på riktiga patienter och inte bara mina klasskamrater! Det är nu i årskurs tre som jag börjar kunna knyta ihop säcken och fatta vad jag håller på med, i ettan och tvåan handlade det mer om att lära sig och förstå ett helt nytt språk.

Lisas dröm är att någon gång i framtiden kunna bygga upp ett center där flera olika terapeuter jobbar tillsammans. Eller att inrikta sig på kampsportare eftersom hon själv är thaiboxare. Idrottsbakgrund är inget Lisa är ensam om på kiropraktorhögskolan. En stor del av studenterna består av skadade elitidrottare och i princip alla tränar aktivt på något sätt.

– Tränade man inte tidigare så gör man det nu. När man pluggar till kiropraktor upptäcker man nyttan med att träna och lär sig hur man ska göra det på rätt sätt. Sedan kanske man tränar mer eller mindre fanatiskt, skrattar hon och tillägger att det finns en hel del träningsnarkomaner på skolan.

Eftersom kiropraktorhögskolan är en liten skola blir studenterna nästan som en liten familj där alla bryr sig och tar hand om varandra.

– Det finns alltid någon äldre student som gått igenom något liknande och kan stötta dig om du till exempel har det tufft i någon kurs.

Lisas tips till dig som funderar på att söka till kiropraktorhögskolan är att boka in ett studiebesök som hon gjorde.

– Det är en ganska tuff och lång utbildning så det är viktigt att man känner att det är det här man vill göra. Man måste vilja hjälpa andra människor annars blir man inte en bra terapeut. Jag skulle även tipsa att gå med i kåren – det är jättekul!

Nyfikna studiebesökare som vill bli pepprade med information och inspiration till att söka kiropraktorutbildningen på samma sätt som Lisa en gång blev är varmt välkomna att hälsa på hos studentkåren.