Ahmed mötte krigare på Hälsocampen

AhmedAhmed Mahdi går sista året på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och är nyss hemkommen från Hälsocampen – ett träningsläger i Östersund för människor som vill lära sig leva ett hälsosammare liv. Förutom lägrets deltagare  fanns även kiropraktorhögskolans externklinik på plats med lärare och studenter för att hjälpa till i kampen om att äta, träna och tänka rätt.


– Jag var inte alls motiverad innan vi åkte iväg, avslöjar Ahmed. Jag är en äkta 08, uppvuxen i Stockholm, och jag såg framför mig hur vi skulle tillbringa en hel vecka någonstans långt uppe i Norrlands skogar tillsammans med omotiverade överviktiga människor som skulle klaga över sina smärtor.
Men efter en kväll i Östersunds susande skogar hade Ahmed totalt ändrat inställning.
– Det började med en rolig ditresa. När vi kom fram visade det sig att vi skulle bo i jättemysiga stugor med vacker utsikt och vi blev serverade god mat tillsammans med de andra coacherna. Martin Lidberg som har startat Hälsocampen höll i en inspirerande kvällsföreläsning och redan där började min inställning ändras. Morgonen därpå fick vi träffa deltagarna och det var långt ifrån några Biggest Losers vi mötte – det var riktiga krigare! Under det första gemensamma fyspasset gav alla verkligen allt. Det var snarare jag som höll på att ge upp – deltagarna som hade åkt dit var motiverade till max!

Bildspel Hälsocampen

Schemat under Hälsocampen var stenhårt. Varje dag började klockan sju med en powerwalk och sedan avlöste aktiviteterna varandra fram till klockan 21 då dagen avslutades med en inspirationsföreläsning av olika kända idrottsprofiler. Under lägret jobbade instruktörer, dietister, kostrådgivare, mentalcoacher, massörer och kiropraktorer som ett team för att hjälpa deltagarna att nå sina mål. Trots det hårda schemat tyckte Ahmed att varenda timme var underbar.
– Jag lärde mig massor både av de patienter jag fick behandla och av inspirationsföreläsarna. Vi som jobbade där blev som en liten familj och satt och pratade om livet om kvällarna.

Ahmed är säker på att deltagarna kommer fortsätta hålla sig till sin nya hälsosammare livsstil även efter Hälsocampen. Han berättar att de redan har skapat en intern Facebookgrupp där alla som var med under campet, både deltagare och personal, kan skriva till varandra. Den används flitigt och varje dag berättar folk hur de tränat, peppar varandra, ger träningstips och skickar receptlänkar.
– De har verkligen förstått att det är upp till dem själva att förändra sin livsstil. Deltagarnas utveckling och motivation var det som inspirerade mig mest. De sa aldrig ”jag orkar inte”. Hälsocampen handlade inte om att trösta utan om att kämpa med!

Aha-upplevelsen fick Ahmed när Martin Lidberg pratade om mentala förberedelser under en av sina föreläsningar. Han pratade om vikten av att inför till exempel en fotbollsmatch i förväg visualisera exakt hur planen kommer att se ut, var du kommer att stå, hur du ska sparka för att göra mål och hur du sedan gör målet. På så sätt sparar du massor av energi när du väl kommer till platsen och kan ägna dina krafter åt det som verkligen är viktigt – matchen.

Ahmed armband

Ahmed sträcker fram sin arm och visar stolt sitt armband. Det är deltagarbandet från Hälsocampen som han inte vill ta av. Det kommer sitta kvar länge.
– Jag åkte till Hälsocampen med ångest över att behöva spendera en hel vecka i mörka Norrland, och åkte hem en vecka senare med ny ångest – över att behöva åka hem. Jag skulle kunna ha stannat där hela livet. Hälsocampen var en av de bästa sakerna jag har gjort i hela mitt liv!